Altakastelusta

Altakastelussa hyödynnetään luonnon omaa veden nostetta eli kapillaari-ilmiötä. Kasvualustan kapillaarivoima imee veden kastelusäiliöistä ja jakaa kosteuden tasaisesti kasvien käyttöön. Kasvien juuret hakeutuvat luonnostaan vettä kohti.

Tasainen vedensaanti ja ilmastointi auttavat kasveja juurtumaan kasvualustaan ja juuristolla on hyvät kasvuolosuhteet. Näin kasvustosta tulee elinvoimaisempi ja myös kukinta-aika pitenee.

Altakastelussa kasteluvesi ei haihdu suoraan maan pinnasta, vaan kasvit hyödyntävät säiliössä olevan veden kokonaan. Näin kastelussa tarvittavan veden määrä vähenee kasvukauden aikana.

Altakastelujärjestelmää käytettäessä maan pinta pysy kuivempana kuin päältä kastellen, joten rikkaruohot eivät kasva kasvualustalla niin helposti kuin päältä kastelussa. Kun mullan pinta ei liety ja kovetu kuten usein päältäkastelussa, paikkaistutusten määrä vähenee. Tarvittavat lannoitteet voidaan lisätä suoraan kastelusäiliöihin.

Hoitotöiden suunnittelu ja organisointi helpottuu, koska kasveja ei tarvitse kastella päivittäin pitkinäkään pouta- ja helleaikoina. Säiliöt voidaan täyttää vedellä muiden hoitotöiden yhteydessä. Näin investointi maksaa itsensä takaisin jopa yhtenä kasvukautena!


Hyödyt
  • Fountain (alta)kastelujärjestelmässä säiliöiden suuri vesitilavuus mahdollistaa harvemmat täyttökerrat ja kasveille tasaisen vedensaannin pidempään.
  • Fountain (alta)kastelujärjestelmässä ei ole normaalikäytössä rikkoutuvia tai tukkeutuvia osia, eikä järjestelmä sinänsä vaadi jatkuvaa huoltoa tai korjauksia.
  • Kasteluvesi ei vaadi juomaveden laatua.
  • Suurien Fountain (alta)kastelusäiliöiden valmistuksessa käytetään maanrakennustarkoituksiin paineluokitettuja putkimateriaaleja.
  • Pienemmät, kukka-astioihin ja pieniin altaisiin tarkoitetut säiliöt, valmistetaan rotaatiovalulla polyeteenistä.
  • Kaikki Fountain altakastelusäiliöt ovat roudankestäviä.
© Fountain Oy 4/2010. Kaikki oikeudet pidätetty. Y-0571056-2. Puh.:+358 40 587 91 94. E-mail: info@fountain.fi. Layout: onionfish design & subgraphics.